Polecamy

Ekologia w kuchni w kilku krokach

Ekologia w kuchni w kilku krokach
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Świat zalewają tony plastiku, chemii i zanieczyszczeń, a Ziemię mamy tylko jedną. Coraz popularniejsze stają się ruchy i działania proekologiczne, które ograniczałyby niszczący wpływ człowieka na środowisko. Poniżej dowiesz się, jak w prosty sposób wprowadzić ekologiczne rozwiązania w swojej kuchni. Bo nawet małe zmiany mają znaczenie.

Przemyślane i świadome zakupy

Obecnie sklepy mają do zaoferowania ogromny wybór produktów – możemy kupić, co tylko chcemy. Często skupiamy się na ilości, kupujemy dużo, a nawet zbyt dużo. Marnowanie i wyrzucanie żywności to dziś bardzo palący problem. Według badań z 2018 r. prowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywności, aż 42% osób w Polsce zdarza się wyrzucać jedzenie (link). Aby ograniczyć marnowanie pokarmów wystarczy robić bardziej przemyślane zakupy – zastanowić się, ile produktów zużywa się np. w ciągu tygodnia i nabywać właśnie tyle, aby można było to wykorzystać. Chodzi tu głównie o produkty z krótkim terminem przydatności – pieczywo, owoce, warzywa, sery itp.

Jak wykorzystać nadmiar żywności

Jeśli widzimy, że termin ważności zbliża się ku końcowi, i mamy świadomość, że nie wykorzystamy rzeczy do tego czasu, jest kilka rozwiązań, które można zastosować.

Pieczywo – nadmiar chleba/bułek możemy wysuszyć, a następnie zrobić z nich bułkę tartą (możemy do tego użyć zwykłej tarki lub blendera).

Owoce i warzywa – jeśli są już bardzo dojrzałe lub lekko zwiędnięte i mogą w niedługim czasie się zepsuć, warto je zamrozić. przedtem jednak najlepiej pokroić je na części, aby były od razu gotowe do użycia. Zamrożone owoce można wykorzystać do szejków, a warzywa dodać do zupy.

Mrożenie to świetna opcja do zachowania świeżości naszego jedzenia – możemy mrozić m.in sery, jogurty, zupy i sosy, a także zioła.

Do sklepu z własnym opakowaniem

Coraz większą popularnością cieszą się materiałowe wielorazowe woreczki na zakupy, które z powodzeniem zastępują te plastikowe. Zamiast korzystać z cienkich jednorazowych worków, warto zakupić lub uszyć takie, które posłużą nam przez długi czas. Kupując wędliny i nabiał, można poprosić o ich zapakowanie do własnego pojemnika (najlepiej szklanego, ale plastikowy również się nada). Niektóre supermarkety już zaczynają propagować takie rozwiązania. Jeżeli decydujemy się na zakup produktów w gotowych opakowaniach, wybierajmy te szklane lub metalowe, które łatwo można poddać recyklingowi.

Ekologiczne i ekonomiczne sprzątanie

Na chemii gospodarczej poza dość długim i obszernym składem niezrozumiałych składników, znajdziemy także ostrzeżenia – że może podrażniać skórę, szczypać w oczy czy zanieczyszczać środowisko. Dużo zdrowszym i zdecydowanie tańszym, a ponadto równie skutecznym sposobem, są własne środki czystości. Potrzebujemy tylko kilku składników.

Aby usunąć kamień z czajnika wystarczy zrobić roztwór wody i octu (w proporcjach 1:1), ocet doskonale radzi sobie z kamieniem i działa antybakteryjnie. Chcąc pozbyć się z lodówki niechcianych zapachów należy wysypać na talerzyk odrobinę sody oczyszczonej i pozostawić go tam przez jakiś czas. Do czyszczenia powierzchni kuchennych możemy posłużyć się pastą zrobioną na bazie sody i octu (szklanka sody + 6-7 łyżek octu). Każdy domowy produkt można wzbogacić kilkoma kropelkami ulubionego olejku eterycznego, który nada mu przyjemnego zapachu.

Przydatne wyposażenie w kuchni

Chcąc zmniejszyć zużycie energii, można zainwestować w urządzenia, które pozwalają zoptymalizować jej zużycie – wybierajmy te oznaczone jako A+. Gotujmy potrawy pod przykryciem – wtedy ciepło nie będzie uciekało (z parą ubywa około 25% ciepła!), a potrawa ugotuje się szybciej. W trakcie korzystania z płyty indukcyjnej dobierajmy wielkość naczynia do rozmiaru strefy grzewczej – w przeciwnym razie utracimy część ciepła płyty. Nie zapomnijmy także o segregowaniu odpadów (na 5 kategorii: papier, szkło, metal i tworzywa sztuczne, bio, zmieszane), pomoże w tym odpowiednio dobrany kosz na śmieci, najlepiej z kilkoma komorami.

Sposobów na poprawę jakości naszego środowiska jest sporo, wiele ze wskazanych powyżej nie wymaga dużego nakładu finansowego oraz czasu. Wystarczy większa świadomość i przede wszystkim chęci, aby choć odrobinę zmienić złe nawyki w dobre.

Jerzy Marchniewicz
Jerzy Marchniewicz zajmuje się aranżacją wnętrz i pisaniem artykułów. Ukończył studia z zakresu architektury wnętrz na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, a nastepnie pracował w różnych biurach projektowych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Bezpieczny dom: kluczowe elementy ochrony przed pożarem
Bezpieczny dom: kluczowe elementy ochrony przed pożarem
Jakie aspekty techniczne warto uwzględnić przy wyborze kamer do domu?
Jakie aspekty techniczne warto uwzględnić przy wyborze kamer do domu?
Rekomendowane
Transformacja wnętrza za pomocą stylowych gałek drzwiowych: praktyczne porady i inspiracje
/
Transformacja wnętrza za pomocą stylowych gałek drzwiowych: praktyczne porady i inspiracje
Odkryj, jak stylistyczne gałki drzwiowe mogą zupełnie odmienić wygląd Twojego wnętrza. Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się więcej o praktycznych poradach i inspirujących pomysłach.
Eko klimatyzacja – Odświeżaj Świat Bez Obciążania Natury!
/
Eko klimatyzacja – Odświeżaj Świat Bez Obciążania Natury!
W świecie, w którym dbanie o środowisko naturalne stało się priorytetem, eko klimatyzacja wchodzi na scenę jako rozwiązanie, które łączy komfort chłodzenia z troską o planetę.
Jakie są zalety ekologicznych kosmetyków?
/
Jakie są zalety ekologicznych kosmetyków?
Odkryj niewykorzystany potencjał kosmetyków ekologicznych! Nasz artykuł przedstawia pełne spektrum ich zalet dla zdrowia i środowiska.